mandag 20. juni 2011

Sykkel og næring, del 3. Hva bør en drikke på sykkelen?

Jeg har tidligere i denne serien vært inne på når, hvordan og hva en bør spise når en sykler ritt og lengre treningspass. I denne siste delen skal vi ta for oss forslag til drikke underveis.

Selv om mange helt sikkert kunne tenkt seg en kald pils når man sitter og svetter på sykkelsetet, så er det best å la den vente til banketten. Et bevisst forhold til væskeinnaket underveis, er helt avgjørende for din yteevne. 1 % reduksjon av væskeinnholdet i kroppen gir omtrent 10 % reduksjon i ytelsen. Dersom en er i aktivitet i over 30 minutter bør en fylle på væske. Varer rittet kortere enn en time, holder det å drikke vann. Ved lengre ritt trengs påfyll av karbohydrater og elektrolytter som kalium og natrium underveis, for eksempel i form av sportsdrikk. Start å drikke senest 15 minutter etter konkurransestart, og drikk 0,4 - 1 liter i timen, fordelt utover i mindre og hyppige slurker. Her er ekspertene noe uenig om mengde. Men tilpass etter varmeog intensitet. Kroppen kan maksimalt absorbere 1 liter væske i timen. Sportsdrikk erstatter væske- og elektrolyttapet. Rye sykkelklubb har hatt god erfaring med bruk av sjokolademelk eller vanlig melk ved de aller lengste rittene, som et supplement til sportsdrikk. I tillegg til å inneholde væske og elektrolytter, gir det også proteiner, kalsium, B-vitaminer og magnesium.  Før start, drikk; Vann, fruktjuice eller saft. Kullsyreholdig drikke kan gi ubehag i mage og tarmsystemet og frarådes dermed før konkurransestart. Som vi har vært inne på tidligere. Finn det som passer for deg og ikke bruk ritt til å utforske "ukjent" drikke.

Anbefalt drikke for ritt:

 • Vann (enkelt å drikke)

 • Sportsdrikk (for å få passe på lagrene)

 • Farris (inneholder salt, rist gjerne ut kullsyren på forhånd)

 • Sjokolademelk eller vanlig melk (dette må du være trygg på og ha testet ut på forhånd)

 • Saft

 • Blanding av cola og kaffe (kan gi deg en boost på slutten. Obs. Ikke bruk dette i starten!)Sist, men ikke minst. Camelbak er overhodet ikke akseptabelt på landeveien. Vi bruker flasker!
2 kommentarer:

 1. Hvorfor kan man ikke bruke Camelback...? Virker jo veldig fornuftig siden man må drikke hele tiden.

  SvarSlett
 2. Dette har med stil og etikette å gjøre Karianne. Dessuten er det ikke spesielt behagelig å ha en sekk på ryggen når en skal sykle over lengre avstander. Klær puster mye dårligere og det ser helt håpløst ut :)

  SvarSlett