onsdag 13. juli 2011

Tour de France 2011, 12. etappe torsdag 14.juli


Så begynner Tour de France for alvor. Den 12. etappen tar rytterne fra utkanten av Toulouse og inn i Pyreneene. Etappen er lang, 211 km. På de siste 8 milene skal rytterne over hele 3 tøffe stigninger:
  • Hourquette d'Ancizan (1538 m) - 9.9 km med 7.5 %
  • Col du Tourmalet (2115 m) - 17.1 km med 7.3 % - HC
  • Luz-Ardiden (1715 m) - 13 km med 7.4 % - HC
På Luz Ardiden har vi forøvrig hatt norsk seier, da Dag Otto Lauritzen vant en tour etappe der i 1987. Dette var norges første etappeseier i touren og fortsatt den eneste seieren på en fjelletappe med målgang på toppen av et fjell. Dag Otto var i et langt brudd og klarte å holde unna for Herrera med bare 6 sekunder. Seieren på kongeetappen i 87' har senere gjort ham meget kjent i sykkelverden. Dag Otto kjørte den gang for amrikanske 7 Eleven.

  • Følg med på underveis: Dette er første dag der sammenlagtkanonene skal konkurrere mot hverandre. Dette er ikke dagen noen kommer til å vinne touren, men det kan være dagen der noen taper den. Etter denne etappen vil vi vite hvem som har stilt inn formen og som kommer til å være med å kjempe om de 10 øverste plasseringene. Sannsynligvis får vi se et stort brudd med klatresterke ryttere. Gjerne ryttere fra topplagene som kan komme til nytte senere på etappen. Europcar kommer til å gjøre det de kan for Voeckler, men her kommer andre lag også til å sette agenda. Etappen vil gi mange svar på taktiske disposisjoner. Utifra sammenlagtlisten er det Contador og Sam Sanchez som har presset på seg i forhold til å ta inn tid. Det er ikke overaskende om noen av deres lag vil sette et hardt tempo i første og andre fjell. Leopard og BMC ligger meget bra an allerede og kommer nok til å kjøre avventende. Selve kampen mellom de største kanoene kommer nok til å utspille seg på Luz-Ardiden.


  • Mitt tips:  Vanskelig siden dette er første skikkelige fjell. Men jeg blir ikke overasket om det blir kjørt så hardt at Contador og Andy Schleck sitter igjen til slutt. Contador bør da avgjøre på slutten. Selvfølgelig kan også det rette brudd holde inn. Etter etappen får vi svar på veldig mange ting. Vist det blir mye lurekjøring på slutten så kan en av semi favorittene få luke. Evans, Contador og Schleck kommer til å markere hverandre knallhardt 

  • Slik endte det: Bruddet gikk tidlig og fikk en bra ledelse. De hadde 6 minutter ledelse når en gikk inn i første stigning, Hourquette d'Ancizan.  Leopard satt tempoet i Tourmalet. Gesink slapp tidlig og er dermed definetivt ute av sammendraget. Noen ryttere gikk på toppen og fikk luke. Sam Sanchez og Jelle Vanendert fikk luke til feltet inn i siste stigning. Alan Perez fra det opprinnelige bruddet slapp seg ned og kjørte det han kunne for Sanchez. Sanchez og Vanendert kjørte så inn alle i bruddet. I hovedfeltet gjorde Sylvester Szmyd jobben med Basso på hjul. Andy og Frank Schleck begynte så å støte annenhver. Frank fikk til slutt luke og var nære på å kjøre inn de to i teten. Men Sanchez holdt unna og vant foran Vanendert og Frank Schleck. Contador måtte slippe noen sekunder til de andre favorittene, men ellers ingen store endring i teten. Klöden og Martin er ut av sammendraget. Det tynnes veldig ut. Dette blir nå et oppgjør mellom Schleck brødrene, Sanchez, Basso, Evans og Contador.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar